Fråga: Vad är tryffel?
Svar: Tryffel är en beteckning som används för flera svamparter med underjordiska fruktkroppar tillhörande olika ordningar inom svampriket. Denna underbara svampart har fantastiska mategenskaper och lyfter matens karaktär till en helt ny nivå .
Vår tryffel kommer från Balkans uråldriga skogar, närmare bestämt Serbien. Tryffeln som kommer från Serbien smakar likadant som den som kommer från Italien. Det beror på att klimatet är desamma ,och PH värdet i marken där tryffeln växer är snarlikt.
Fråga: Vika sorter tryffel finns det?
Svar: Svart och vit tryffel
Vit tryffel: Tuber Magnatum Pico
Svart tryffel :Tuber Aestivum, Tuber Uncinatum, Tuber Melanosporum
Fråga: Vart kan man hitta tryffel?
Svar: Tryffel växer i lövskogar i symbios med ek, hassel och asp. Det mest idealiska PH värdet måste vara
mellan 5,6 och 7.
Tryffel finns i flera länder i södra Europa. Frankrike, Italien, Kroatien, Bosnien,Serbien och Albanien.
Även på vårt fantastiska ön Gotland kan man hitta sommartryffel, och det är det nordligaste platsen där sommar tryffel förekommer.
Fråga: Vad är skillnaden mellan vit och svart tryffel?
Svar: Den vita tryffeln växer på vintern är mer sällsynt samt mycket dyrare. Dagspriset kan variera men ca 50.000:- per kilo får du betala för att avnjuta av den fantastiska svampen.
Vit och svart tryffel är två olika typer av tryffel med olika egenskaper och smaker.
Svarta tryfflar (Tuber melanosporum) är vanligare än vita tryfflar (Tuber magnatum) och odlas främst i Frankrike, Italien och Spanien. Svarta tryfflar har en skrovlig yta och är mörka, med en inre färg som varierar från grönaktig till svartaktig. Smaken av svarta tryfflar är intensiv och jordig, med en lite nötig och kryddig smak.
Vita tryfflar är däremot mycket ovanligare och odlas främst i norra Italien, Serbien, Kroatien, Bosnien. De har en slät yta och en ljusgul färg med vita ådror. Smaken av vita tryfflar är sötare och mildare än svarta tryfflar, med inslag av honung och en nötig smak.
Både vit och svart tryffel anses vara delikatesser och används ofta i finare matlagning, såsom i pasta-, risotto-, eller kötträtter. Svarta tryfflar är dock vanligare och billigare än vita tryfflar, och kan ofta hittas på restaurangmenyer eller i specialbutiker under tryffelsäsongen, som vanligtvis varar från november till februari. Vita tryfflar är dyrare och mer sällsynta, och är ofta en höjdpunkt på finare gourmetrestaurangers meny.
.
Hur letar man fram tryffeln?
Förr i tiden använde man grisar till att leta tryffel, men idag använder man dresserade hundar som är både avlade och special tränade till att hitta tryffel.