Tryffel är en svamp som förekommer i alla kända restauranger världen över. Denna underbara svampart har fantastiska mategenskaper och lyfter matens karaktär till en helt ny nivå .
Vår tryffel kommer från Balkans uråldriga skogar, närmare bestämt Serbien. Tryffeln som kommer därifrån smakar exakt likadant som den som kommer från Italien. Det beror på att klimatet är desamma ,och PH värdet i marken där tryffeln växer är snarlikt
.
Hur letar man tryffeln?
Förr i tiden använde man grisar till att leta tryffel, men idag använder man dresserade hundar som är både avlade och special tränade till att hitta tryffel.
Vit tryffel (Tuber magnatum pico)
Tuber magantum pico är definitivt den dyraste och mest uppskattade svampen i hela världen. Dess utseende är mestadels oregelbunden i form till helt rund. Den är gulaktig i färgen och dess lukt och smak är unik, varför det fängslar kök runt om i världen. Servera ca 5 gram tryffel per portion som tillbehör.
Skördesäsong: Mitten av september till slutet av december
Bianchetto tryffel (knollborchii)
Tuber borchii är en tryffel som växer i en oregelbunden form, och dess doft påminner om vitlök. Dess färg liknar vit tryffel (magnatum pico). Servera ca 8 gram per portion som tillbehör.
Skördesäsong: Slutet av januari till slutet av april.
Svart sommar tryffel (Tuber aestivum vitt.)
Tuber aestivum vittadini, mer känd som sommartryffel, är också den mest utbredda av alla tryffel, med en delikat och mild smak, och är mestadels rund i formen. Servera 8 till 10 gram per portion som tillbehör. Skördesäsong: början av maj till slutet av augusti
Svart tryffel (Tuber uncinatum)
Tuber uncinatum är ganska lik den svarta sommartryffeln, förutom att dess tvärsnitt skiljer sig något från den svarta sommartryffeln, har en mer intensiv doft och växer mestadels oregelbunden till en helt rund form. Servera 8 till 10 gram per portion som tillbehör. Skördesäsong: början av september till slutet av december.
Svart tryffel (knölbrumale)
Knölbrumale är en tryffel som förekommer på vintern, dess släkt är mestadels liten men helt rund i formen. Doften och lukten är betydligt intensivare än andra svarta tryfflar. Servera ca 8 gram per portion som tillbehör. Skördesäsong: början av januari till slutet av februari.